Les persones grans, protagonistes dels seus projectes vitals
30 octubre, 20205è Conveni col·lectiu d’empreses d’atenció domiciliària de Catalunya (2020)
5 novembre, 2020La supervisió: la importància d’una perspectiva compartida. De la reflexió a la pràctica de nous enfocs.
La nostra realitat al capdavant de múltiples serveis d’atenció a les persones ens situa com a professionals en contextos molt amplis i diversos. Alhora, ens emplaça a prendre decisions de manera constant, mentre intervenim amb les persones i les famílies que atenem. És en aquest punt on integrem la supervisió com una eina complementària de suport i acompanyament per als nostres equips, així com per promoure nous mètodes de treball.
A Accent Social entenem la supervisió com un espai de trobada i d’intercanvi per a professionals que comparteixen funcions i responsabilitats comunes. Un “espai” a disposició tant de persones experimentades, com d’aquelles que s’inicien en l’àmbit de l’atenció a les persones. Aquesta pluralitat enriqueix la dinàmica del grup i, al mateix temps, incentiva el diàleg.
És un moment per a la reflexió de les persones participants, on s’intercanvien experiències, punts de vista i metodologies d’intervenció, per donar-les a conèixer, per revisar la seva idoneïtat, o bé, per proposar-ne de noves.
Cadascun dels grups de supervisió té la seva singularitat ja que es construeixen a partir de les aportacions de les persones que hi interactuen. D’aquesta manera, les sinèrgies que es produeixen en les sessions permeten créixer als equips a partir de la seva identitat, i els cohesiona com a grup.
ELS GRUPS DE SUPERVISIÓ, ESPAIS PER CONSTRUIR EQUIPS PROFESSIONALS SÒLIDS
Dels aspectes més rellevants i valorats entorn a les supervisions és el fet de que es poden compartir els aspectes emocionals vinculats al pes de la tasca diària. La persona que condueix la supervisió facilita l’expressió de les dificultats i de les situacions d’estrès que es poden presentar en el lloc de feina i com aquestes es tradueixen en emocions. Aquesta exteriorització ajuda molt en la gestió posterior d’aquestes vivències i permet extreure’n aprenentatges per d’altres situacions similars.
Entenem que per a qualsevol professional de l’àmbit sanitari, social i d’atenció a les persones, és fonamental poder compartir i plantejar incidències, dificultats i dilemes. Però sobretot, creiem imprescindible el paper de la Supervisió per crear i desenvolupar processos de reflexió professional continua.
A Accent Social vetllem per la construcció d’equips professionals sòlids i la supervisió és un dels instruments per afavorir el treball cooperatiu i potenciar l’intercanvi de coneixement entre companyes i companys.