Jornades formatives a professionals del SAD de Sabadell sobre treball preventiu i socioeducatiu
Accent Social organitza jornades formatives per a professionals del SAD de Sabadell per reforçar el treball preventiu i socioeducatiu
18 octubre, 2024
Jornades formatives a professionals del SAD de Sabadell sobre treball preventiu i socioeducatiu
Accent Social organitza jornades formatives per a professionals del SAD de Sabadell per reforçar el treball preventiu i socioeducatiu
18 octubre, 2024
Mostrar tot

Què és l’envelliment actiu i quines són les claus per fomentar-lo?

L’envelliment actiu és, segons la definició de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), «el procés d’optimitzar les oportunitats de salut, participació i seguretat per millorar la qualitat de vida de les persones, a mesura que envelleixen».

Aquest concepte va ser desenvolupat als anys noranta amb la intenció de relacionar l’activitat, la salut i la independència amb la possibilitat de envellir bé. Avui dia té encara més sentit que llavors, ja que l’esperança de vida segueix augmentant any rere any.

Segons les últimes xifres de l’Institut Nacional d’Estadística, a Espanya, l’any 2022, l’esperança de vida és superior als 80 anys per als homes i per sobre dels 85 per a les dones.

I és que, segons les previsions globals, el 2050, una de cada cinc persones tindrà més de 60 anys.


SIGUI CONSCIENT ÉS BÀSIC PER PREPARAR UN ENVELLIMENT ACTIU

Per això, és de vital importància que la societat canviï la seva manera de percebre l’envelliment i les persones grans, i que des de ben joves es fomentin certs hàbits per preservar el millor estat físic, cognitiu i emocional possible durant la vellesa.

D’aquests hàbits dependrà la manera de portar el procés d’envelliment i el projecte vital en aquesta etapa, i, per tant, el benestar biològic, psicològic i social.

L’envelliment actiu contempla tres factors clau: l’autonomia, la independència i la qualitat de vida.

Són unes condicions que, en els serveis d’atenció a les persones, es treballen multidisciplinàriament per reforçar-les, mantenir-les i prolongar-les tant com sigui possible entre les persones usuàries.


CONSELLS PER ENVELLIR ACTIVAMENT I DE MANERA SALUDABLE

  • Portar una alimentació saludable
    Tot i que és important seguir una dieta sana i equilibrada durant tot el cicle vital, la nutrició adquireix una major rellevància en les persones grans, ja que ajuda a evitar malalties degeneratives com la diabetis, la hipertensió, el sobrepès o l’obesitat; i, per tant, contribueix a la longevitat de les persones. A més, una bona nutrició, caracteritzada per aliments vegetals abundants, l’ús d’oli d’oliva, el consum moderat de determinats aliments proteics i ingerir petites quantitats de carn vermella, millora la funció de l’aparell digestiu, evitant problemes associats a l’envelliment.
  • Realitzar activitat física
    Aporta grans beneficis per a la salut de les persones grans; retarda la dependència i augmenta la seva autonomia, així com millora l’estat d’ànim i la qualitat del son, gràcies a les endorfines que s’alliberen durant l’exercici. Així mateix, enforteix els músculs, el cor i l’aparell respiratori. Segons els especialistes en gerontologia, practicar activitat física també ajuda a prevenir l’osteoporosi (augmenta la densitat òssia) i compensa la pèrdua de massa i força muscular. D’altra banda, fer exercici també ajuda a prevenir caigudes, a mantenir un pes saludable i a controlar l’estrès.
  • Exercitar la ment
    L’estimulació cognitiva afavoreix la salut física i psicològica de les persones grans, contribueix a conservar la capacitat intel·lectual i el rendiment autònom i funcional en les activitats de la vida diària i fins i tot millora la memòria i el manteniment dels vincles personals.
  • Mantenir les relacions socials i familiars
    És molt important a edats avançades, perquè garanteix el benestar de les persones grans, generant sentiments de confiança, seguretat, empatia i autoestima, alhora que **ajuda a prevenir la solitud no desitjada.**
  • Descansar bé
    Tot i que pugui semblar antagonista a la pràctica d’exercici, està comprovat que dormir bé també ajuda a mantenir el cervell saludable, així com evita el deteriorament cognitiu en les persones d’edat avançada. Així doncs, és recomanable dormir 8 hores i fer petites migdiades quan es noti cansament, per recarregar l’energia necessària.

COM FOMENTAR L’ENVELLIMENT ACTIU EN RESIDÈNCIES, CENTRES DE DIA I SAD

Seguint la seva metodologia d’atenció integral centrada en les persones (MAICP), Accent Social fomenta l’envelliment actiu, amb activitats adaptades a les persones usuàries, tant en els centres residencials com en els centres de dia, habitatges amb serveis i Serveis d’Atenció Domiciliària (SAD) que gestionen.

Segons explica Anna Arévalo, directora del Centre de Dia El Serral de Castellbisbal, gestionat per Accent Social:

“Gràcies als diferents perfils professionals que formen el nostre equip, format per un fisioterapeuta, una terapeuta ocupacional, una psicòloga, una infermera i una treballadora social, treballem transversalment diferents aspectes de l’envelliment actiu, tant de manera individual com grupal amb les persones usuàries del nostre centre, amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida”.

Diàriament, al centre de dia de Castellbisbal es treballen aspectes com ara:

  • L’orientació temporal-espacial de les persones usuàries a través de preguntes simples.
  • La motricitat i el manteniment de la mobilitat i l’estat físic mitjançant sessions de gimnàstica i sortides per passejar.
  • Els exercicis d’estimulació cognitiva a través de jocs, com, per exemple, el Passaparaula, o mitjançant exercicis per treballar la memòria i l’atenció.
  • Les activitats en grup, com aquelles que busquen treballar la reminiscència.
  • Els*hàbits saludables, referits a l’alimentació i l’autocura.

Finalment, Anna Arévalo indica que consideren essencial fomentar la socialització i la participació de les persones grans en la comunitat.

En aquest sentit, exposa que col·laboren amb entitats, centres educatius i museus locals, en l’organització d’**activitats intergeneracionals** setmanals i trimestrals, perquè, per exemple, els alumnes de primària i secundària comparteixin vivències amb les persones usuàries del centre de dia.

A més, organitzen mensualment un taller de musicoteràpia i altres activitats amb l’Associació de Dones Actives de Castellbisbal.

Per tot això i altres molts aspectes, és important incidir en el foment de l’envelliment actiu en les persones grans, per intentar mantenir i prolongar la seva autonomia i independència, atenent sempre a les seves necessitats físiques, psíquiques i emocionals, i així contribuir a millorar la seva qualitat de vida.