Teràpies no farmacològiques per a millorar la salut i benestar de les persones grans
29 febrer, 2024L’alimentació, clau de l’envelliment saludable
10 abril, 2024La coordinació tècnica és una opció poc coneguda dins del sector de l’atenció domiciliària, però essencial en la relació entre persones grans i treballadors/es familiars.
Amb ocasió del Dia Mundial del Treball Social, des d’Accent Social volem destacar la importància de la coordinació tècnica per facilitar la comunicació entre usuaris grans, amb dependència o discapacitat, i els equips de professionals.
Efectivament, és indicat per a aquelles persones que tenen limitada l’autonomia per realitzar les activitats bàsiques de la vida quotidiana i que requereixen atenció per ser compreses i abordades correctament.
La coordinació permet escoltar-les, identificar les seves inquietuds i actuar en conseqüència, satisfent les necessitats de manera personalitzada i professional.
Això requereix una sèrie de visites i trucades, prèvies i de seguiment, que necessiten el contacte humà i una relació de confiança.
En aquest sentit, Montserrat Olaria, coordinadora tècnica del SAD de Barberà del Vallès, gestionat per Accent Social, destaca:
“Cada persona és diferent i té unes necessitats específiques, i per poder atendre’ls com es mereixen, hem de ser tan empàtics com sigui possible per entendre allò que estan vivint i poder ajudar-los de la millor manera possible”.
Per la seva banda, Claudia Feijoo, coordinadora tècnica del SAD del Vallès Oriental, també sota la gestió d’Accent Social, afegeix:
“Conèixer la persona usuària i la seva família, així com el seu domicili i el seu entorn, ens dóna molta informació i ens permet prestar-li un millor servei”.
COORDINAR-SE AMB SERVEIS SOCIALS I AMB EL SAD
El paper del coordinador també implica coordinar-se constantment amb els serveis socials municipals per atendre totes les persones beneficiàries i informar-les de qualsevol necessitat o incidència.
Així mateix, han d’acompanyar l’equip de professionals d’atenció domiciliària en el desplegament del model d’Atenció Integral Centrada en la Persona (AICP) que implementa Accent Social.
En aquest sentit, Feijoo assenyala que “les treballadores familiars són els nostres ulls als domicilis, i a través d’elles sabem com estan les persones usuàries i com està contribuint l’atenció que els prestem”.
D’aquest “joc a tres bandes dependrà l’excel·lència de l’atenció”, afirmen Feijoo i Olaria. I és que la relació entre les coordinadores, els serveis socials, les treballadores familiars i les persones usuàries desemboca en un pla de treball en el qual s’aborda:
- les qüestions que cal treballar amb les persones usuàries
- els dies que es prestarà el servei
- les tasques que realitzarà la professional d’atenció domiciliària, entre altres
Per això, Accent Social aprofita el Dia Mundial del Treball Social per advocar pel seu reconeixement com a professionals clau en l’atenció, valorant el seu paper en la societat i el seu compromís amb el benestar dels usuaris dels SAD, i reivindicar la coordinació tècnica com a sortida professional.
Publicat abans a Geriatricárea: https://www.geriatricarea.com/2024/03/20/la-coordinacion-tecnica-figura-clave-en-la-atencion-integral-a-las-personas/