ODS Responsabilitat social al sector atenció persones grans
ODS: Responsabilitat i sostenibilitat al sector dels serveis a persones grans
16 desembre, 2019
Nous desitjos per l’any 2020
9 gener, 2020
ODS Responsabilitat social al sector atenció persones grans
ODS: Responsabilitat i sostenibilitat al sector dels serveis a persones grans
16 desembre, 2019
Nous desitjos per l’any 2020
9 gener, 2020

Una tradició de Nadal com és visitar la Fira de Santa Llúcia, a Barcelona, esdevé per les persones grans un exercici de reminiscència, de bons records i d’il·lusió.

És un esdeveniment que captiva pel seu encant tradicional i per la seva ubicació, davant la Catedral. S’hi va a passejar, però sempre hi ha qui compra l’arbre de Nadal, el Tió o les figuretes pel pessebre.

Des de l’Equipament Municipal per la Gent Gran Josep Miracle, del barri de Sants, un any més hem participat en la tradicional visita a aquesta fira.

Amb la finalitat que les persones usuàries revisquin l’ambient nadalenc de la ciutat, i en un exercici de reminiscència, el matí del dilluns 16 de desembre vàrem poder passejar entre les paradetes i compartir entre totes les persones els canvis que s’han anat produint al llarg dels anys.

El senyor Josep, per exemple, que havia viscut a l’edifici davant de la Catedral, recorda quan a la plaça encara hi circulaven cotxes. Menciona també la figura del caganer, tant pròpia de Catalunya, i riu en veure com la tradició s’ha adaptat a la realitat política i social del moment.

La Dolores, al sentir les nadales, connecta amb la infància, quan decorava casa seva posant l’arbre de Nadal i el pessebre, mentre animava a la resta de la família a cantar nadales.

Molts d’ells recorden també la barreja d’olors que tant caracteritza la Fira de Santa Llúcia: l’olor d’avet, de fusta, d’eucaliptus, de molsa, de vesc… La senyora Dolores explica la seva experiència: “Mi familia y yo comprábamos figuritas en la feria, pero nunca comprábamos el muérdago. Nos gustaba más ir al bosque a cogerlo y regalarlo, porque da mucha suerte”.

Asseguts, descansant a les escales de la Catedral, la senyora Ana rememora les fugides de l’escola amb el seu germà per anar a aquella mateixa plaça a jugar, fa gairebé 80 anys, entre l’enrenou dels firaires.

El Nadal és una època per compartir moments i records amb les persones que ens envolten. La reminiscència és una tècnica que s’utilitza per treballar les experiències viscudes, amb la finalitat que les persones usuàries comparteixin records i reflexions sobre èpoques passades. Els objectes nadalencs, les olors, els sabors i la música de la Fira de Santa Llúcia són els elements que ens han parlat dels records.

 

Amb les tècniques de la reminiscència, ajudem les persones grans a recuperar records i refermar la seva identitat, en base als moments viscuts.