Donem suport a les persones durant la situació d’emergència social
30 maig, 2020L’Equipament Integral Meridiana, un exemple més de bona gestió durant la crisi sanitària
30 juny, 2020El dia 15 de juny és el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament vers les Persones Grans, i a Accent Social no oblidem aquesta data.
Aquesta efemèride és una de les dates més significatives del nostre projecte. La lluita contra l’edatisme i el maltractament, així com la defensa del respecte, la dignitat i els drets inherents a qualsevol ésser humà, han format part de la nostra raó de ser des de l’inici.
Tots aquests valors ens guien en la nostra manera de fer i es reflecteixen en com acompanyem les persones en els nostres serveis, en com donem suport al seu entorn cuidador, sense oblidar la importància de fer arribar a la societat aquest missatge, fent visibles les causes d’aquest maltractament i transmetent que l’edatisme és la tercera causa de discriminació al món.
Es tracta d’un compromís que no ha estat adquirit, sinó que respon als nostres valors, així com a la manera de veure l’atenció a les persones i les relacions humanes.
Per això, treballant en aquesta línia, durant els últims mesos hem fet un camí d’aliances, col·laboracions i un ferm treball per tal que el maltractament a les persones grans sigui, encara més, si és possible, una de les puntes de llança del nostre projecte, amb el bon tracte i les bones pràctiques com a premisses de la nostra pràctica diària.
De manera sobtada, però, aquest any ens ha sorprès una pandèmia de magnitud inesperada que ens ha fet repensar els equips i els serveis, però sobretot, ha reforçat la necessitat de posar en valor l’atenció a les persones que viuen una situació de vulnerabilitat.
Ara més que mai els nostres equips de professionals han posat en pràctica la proximitat, l’empatia i la cura. D’altra banda també hem viscut una realitat de la que ja veníem parlant; la vulneració de drets de les persones grans, l’edatisme, la infantilització, la soledat i la manera en que la societat entenem i tractem l’envelliment.
Podem dir que la pandèmia ha posat al centre les persones més vulnerables i, en especial les persones grans, provocant un impacte a nivell físic, emocional i social que caldrà abordar amb models innovadors, integrats i centrats en la persona en les cures de llarga durada (CLD).
L’edatisme, durant aquest període, s’ha reflectit en molts moments en la dificultat de veure’ns com a futures persones grans, per allò tan humà de que “grans, són sempre les altres persones”. I d’aquesta reflexió a les conductes edatistes només hi ha una línia molt fina.
Tothom creiem que no som ni serem grans i això fa difícil empatitzar i establir relacions d’igual a igual. Això, en ocasions, ens porta com a societat, a la pràctica d’atencions paternalistes, assistencialistes i hiperprotectores en les que oblidem preguntar a les persones grans què volen i com es senten.
Cal doncs, treballar des de l’atenció centrada en la persona i des del respecte per la seva dignitat, per tal d’apoderar i acompanyar les persones grans, una tasca que els nostres equips saben, coneixen i en la que es converteixen en facilitadors i no en prescriptors de serveis.
En el transcurs de la pandèmia s’han posat de relleu les situacions de soledat que moltes persones grans viuen als seus domicilis. El confinament ha servit també per fer un exercici d’introspecció i sentir què suposa estar sol, a vegades sense poder accedir al teu entorn més proper.
Ara és el moment doncs, de fomentar que les persones puguin tenir relacions amb la seva comunitat, facilitar que surtin de situacions d’aïllament i de poder detectar situacions de risc social que, en alguns casos passen desapercebudes.
Serveis com l’Atenció Domiciliària són clau per tal de detectar aquestes situacions i oferir recursos que apoderin les persones a expressar les dificultats que tenen per tornar a vincular-se amb la societat i esdevenir ciutadans de ple dret.
A Accent Social vetllem i vetllarem perquè l’atenció a les persones grans, el llenguatge que utilitzem, el respecte, i sobretot la nostra manera de fer sempre posi els Drets de les persones grans en primer pla.
Es més, no es tracta dels Drets de les persones grans. En definitiva són i seran els nostres Drets. Els seus Drets, els nostres Drets.
Per una societat més justa, respectuosa i que no vulneri cap dret en especial dels més grans.