El Servei d’Atenció Domiciliària de Sabadell visita més de 1.200 persones cada mes
31 octubre, 2022Accent Social ha renovat el segell “Etiqueta responsable”
5 desembre, 2022El descans de les persones cuidadores no professionals és imprescindible per afavorir els moments de qualitat. Reflexionem sobre aquest tema amb les famílies amb motiu del Dia Internacional de les Persones Cuidadores.
Les persones que tenen cura diàriament de familiars en situació de dependència, poden patir una sobrecàrrega física i emocional que deriva de la manca de temps per atendre’s a si mateixes.
Tal com apunta Leila Garcia, gerocultora del centre de dia de Montcada i Reixac, gestionat per Accent Social:
“És fonamental que el cuidador o cuidadora no professional aprengui a autodetectar els símptomes davant d’una possible situació d’estrès, per poder posar-hi una solució a temps”.
La figura del professional és una peça clau per complementar l’atenció de persones en situació de dependència i donar un respir al cuidador habitual.
“Donem suport emocionalment tant a les persones usuàries com a les seves famílies. Conèixer la seva història de vida i la situació familiar ens permet oferir un acompanyament personalitzat i adaptat a les seves necessitats”.
En aquest sentit, els centres de dia constitueixen una bona alternativa ja que, entre els seus múltiples beneficis, hi ha la possibilitat d’afavorir una estada diària temporal per a persones en situació de dependència, possibilitant el descans dels i les familiars que habitualment s’encarreguen de cura i atenció, així com una millor gestió del seu temps.
Tenir un espai per fer exercici físic, mantenir les relacions socials o practicar alguna afició permet preservar un bon estat de salut mental que afavoreix el benestar emocional i enforteix el vincle entre el familiar i la persona amb dependència.
EL TEMPS DE DESCANS DE LES PERSONES CUIDADORES SUPOSA TEMPS DE QUALITAT DURANT LES CURES
De fet, per a la persona usuària, els centres de dia també permeten establir nous vincles socials i reforçar-ne l’autonomia gràcies a les activitats que planifica l’equip de professionals.
És el cas de la senyora Maria, usuària del centre de dia de Montcada i Reixac. La seva filla, Maria Rosa, explica que la seva mare es mostra molt més alegre des que va al centre:
“Em parla de totes les activitats que fa al centre i com està de contenta amb l’equip de professionals. Jo puc aprofitar aquest temps per dur a terme altres activitats que, si no, no podria fer, amb la tranquil·litat de saber que està molt ben atesa i que puc contactar amb el centre sempre que em cal”.
La Maria Rosa afegeix que el temps que la seva mare és al centre suposa per a ella un gran descans, perquè sap que rep una atenció professional que l’ajuda a aconseguir uns objectius determinats, com ara millorar-ne la motricitat o reforçar l’estimulació cognitiva.
Article publicat abans a Infogeriatria.