Espais de reflexió ètica per afrontar dilemes en la cura a les persones
16 setembre, 2021Aturar la despoblació rural des de l’atenció individualitzada
6 octubre, 2021Els passats 16 i 17 de setembre va tenir lloc al Palau de Congressos de Girona el IV Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats.
Enguany es va configurar en quatre eixos relatius a les diferents situacions de dependència, des de la seva gènesi fins a l’enfortiment i l’autonomia com a procés de transformació. Des d’Accent Social, vam tenir el plaer de poder participar en dues taules de debat, compreses en l’eix de Sistemes Generadors d’Autonomia i Dependència.
NOUS MODELS DE SAD
La nostra companya Raquel Magdaleno, Cap de Servei del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) de Sabadell, va presentar la nostra experiència en el projecte de Superilla de Sabadell, prova pilot que duem a terme de forma conjunta amb l’Ajuntament de Sabadell, al barri de Sant Oleguer.
El model de superilla consisteix en implementar un model de SAD el funcionament del qual es basa en les característiques del municipi i de la seva població.
Al model de superilles socials, l’equip de professionals cobreix sempre els serveis d’un mateix espai territorial delimitat i, per tant, és coneixedor de les necessitats de totes les persones usuàries, així com dels trets més característics de l’entorn veïnal.
Tanmateix, aquest nou model dota d’una gran capacitat d’autogestió els i les professionals que es poden coordinar de forma autònoma i prendre decisions compartides, per tal d’aconseguir el funcionament òptim del seu servei, actuar amb rapidesa en cas d’urgència i afavorir la conciliació.
PROJECTE “PASSEJANT PEL BARRI”
D’altra banda, la Claudia Martins, Cap de Servei de la Residència per a Gent Gran Josep Miracle, va compartir amb el públic assistent el projecte “Passejant pel nostre barri” que es duu a terme tant a la residència com als Habitatges amb Serveis per a Gent Gran Urrutia, de forma coordinada amb l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu de reforçar la identitat i la memòria de les persones usuàries.
Aquest projecte consisteix en realitzar passejades planificades prèviament, a partir del coneixement de la història de vida dels usuaris i usuàries, i així visitar espais que connectin amb els seus records, el que els evoca emocions positives i benestar.