Què és envelliment actiu i com promoure'l
Què és l’envelliment actiu i quines són les claus per fomentar-lo?
19 octubre, 2024
Què és envelliment actiu i com promoure'l
Què és l’envelliment actiu i quines són les claus per fomentar-lo?
19 octubre, 2024
Mostrar tot

La infermeria geriàtrica: un pilar fonamental en la cura de la salut de les persones grans.

L’infermeria geriàtrica és l’especialitat que es dedica a la cura integral de les persones grans.

Aquest camp és crucial en el context d’una població global que està envellint ràpidament.

Aquesta branca no només aborda les necessitats físiques, sinó també les psicològiques, socials i emocionals de les persones a les quals atén, promovent el seu benestar i qualitat de vida.

 

LA IMPORTÀNCIA DE L’ENFERMERIA GERIÀTRICA

La població mundial està envellint a un ritme accelerat. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), s’estima que per l’any 2050, la població de més de 60 anys s’haurà duplicat, assolint els 2.100 milions.

Aquest canvi demogràfic comporta una sèrie de reptes per als sistemes de salut de tot el món.

En aquest context, la cura especialitzada i holística dirigida a satisfer les necessitats de salut de les persones d’edat avançada és crucial.

I els professionals d’aquest camp juguen un paper vital en la prevenció de malalties, la gestió de la salut a llarg termini, i en el suport a les persones grans perquè mantinguin una vida independent i activa tant com sigui possible.

 


6 FUNCIONS EN LES QUE L’ENFERMERIA GERIÀTRICA ÉS CRUCIAL

El personal d’infermeria geriàtrica, present en una gran varietat d’entorns, incloent hospitals, residències per a grans, clíniques d’atenció primària i en domicilis particulars, com és el cas d’Accent Social, realitza funcions diverses que inclouen:

  • Avaluació integral de la salut, abstant aspectes físics, mentals, emocionals i socials mitjançant la revisió d’historials mèdics, la realització d’exàmens físics i el control de la capacitat funcional i cognitiva dels pacients.
  • Desenvolupament de plans de cura personalitzats basats en les necessitats específiques de cada persona, ajustant-se regularment per adaptar-se als canvis en el seu estat de salut i assegurar-se que rep l’atenció més adequada possible.
  • Administració de medicaments i tractaments segons les indicacions mèdiques, vigilat també l’aparició de possibles efectes secundaris.
  • Educació sobre salut i prevenció de malalties, promovent hàbits relacionats amb la nutrició, l’exercici i l’abordatge de múltiples malalties.
  • Suport emocional i psicosocial, ajudant les persones grans a afrontar els desafiaments associats amb l’envelliment.
  • Coordinació amb altres professionals de la salut per proporcionar una atenció integral i coordinada, així com garantir que la comunicació sigui efectiva entre tots els equips que intervenen en la cura de les persones grans.

 


REPTES I OPORTUNITATS

La infermeria geriàtrica s’enfronta a reptes únics, com el maneig de la polifarmàcia, la comunicació amb pacients que poden tenir dificultats cognitives, i la col·laboració en la cura amb les famílies i cuidadors.

Tanmateix, també ofereix oportunitats per millorar la qualitat de vida i per innovar en la cura a través de la investigació i l’educació contínua.

Davant d’aquesta realitat, des d’Accent Social volem ressaltar que, a mesura que la població envelleixi, la demanda d’infermers i infermeres geriàtrics seguirà creixent.

Aquesta realitat representa una crida a l’acció per assegurar que la societat pugui atendre adequadament les necessitats dels seus membres més grans i que aquests rebin l’atenció i el suport que necessiten en aquesta etapa de les seves vides.

 

Article publicat abans a GeriatricArea.