Contribuir al desenvolupament del sector sociosanitari - Montse Parés - Accent Social
Contribuïm al desenvolupament d’un sector sociosanitari en constant canvi
29 maig, 2024
Canvis emocionals en les persones grans
Els canvis emocionals a les persones grans i la salut mental
20 juliol, 2024
Contribuir al desenvolupament del sector sociosanitari - Montse Parés - Accent Social
Contribuïm al desenvolupament d’un sector sociosanitari en constant canvi
29 maig, 2024
Canvis emocionals en les persones grans
Els canvis emocionals a les persones grans i la salut mental
20 juliol, 2024
Mostrar tot

Reduir la soledat no desitjada: objectiu del nou projecte de Sabadell i Accent Social

Sabadell i Accent Social inicien un projecte pilot d’atenció domiciliària per reduir la solitud no desitjada.

La iniciativa “SAD més a prop”, emmarcada en el Pla Estratègic d’Intervenció Comunitària, atendrà persones grans al barri de la Serra i busca reduir la solitud no desitjada i enfortir la cohesió social a la comunitat.

Sabadell, ciutat reconeguda pel seu compromís amb el benestar social, acull una nova iniciativa per millorar l’atenció als seus ciutadans grans. Accent Social, entitat encarregada de gestionar el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) d’aquesta localitat, s’ha unit a l’abordatge comunitari impulsat per l’Ajuntament al barri de la Serra, on actualment s’atenen 64 persones.

El projecte ‘SAD + a prop’ forma part del Pla Estratègic d’Intervenció Comunitària de Sabadell, dissenyat per combatre les desigualtats socials, crear xarxes de suport veïnal i millorar la cohesió i inclusió social. Amb un enfocament integral, el pla busca principalment reduir la solitud no desitjada i fomentar una comunitat més unida i solidària.

Aquest programa, iniciat el 2021 al barri de Sant Oleguer, es distingeix per la seva atenció personalitzada. Aquest projecte pilot assigna equips estables i coneguts a grups específics d’usuaris, assegurant una atenció més propera i coordinada. Aquesta estratègia promou un coneixement mutu entre els professionals i els usuaris, millorant significativament la qualitat del servei.

Com assenyala Raquel Magdaleno, cap de servei d’Accent Social i responsable del SAD de Sabadell, “amb la voluntat de reforçar la vinculació de les persones usuàries amb el barri i la pertinença a la comunitat que l’envolta, a través d’aquest projecte volem fomentar la seva participació en les activitats i els serveis existents a Torre-romeu i Poblenou, com el club de lectura de la biblioteca o l’espai de jocs de taula del Centre Cívic, així com la seva col·laboració, per exemple, en la decoració del barri per a les festes”.

L’objectiu és millorar la qualitat de vida dels grans i fomentar un envelliment actiu i saludable. El SAD, juntament amb l’equip d’Acció Comunitària de l’Ajuntament, organitzarà una trobada comunitària el 21 de juny, coincidint amb la festivitat de Sant Joan, per promoure la interacció entre els veïns.

La iniciativa també busca enfortir la coordinació entre els diferents equips de professionals que donen suport als usuaris a Torre-romeu i Poblenou, per la qual cosa s’ha creat un grup motor perquè treballin de manera conjunta i es creïn sinergies entre els professionals de l’Ajuntament de Sabadell (Treballadores Socials municipals, Cap de Negociat secció d’UPAP, Tècnica del SAD i d’Acció Comunitària), professionals de l’àmbit de la salut (TS sanitàries, equip d’infermeria i metges així com referents comunitaris de l’ICS) i professionals d’Accent Social (Treballadores familiars, Coordinadores Tècniques i Cap de Servei), per abordar problemàtiques socials com, per exemple, la solitud no desitjada.

S’organitzaran diverses activitats per donar a conèixer el programa ‘SAD + a prop’ i la tasca de les treballadores familiars com a agents de canvi. L’Associació de Comerciants del barri participa activament en la sensibilització comunitària, distribuint fullets informatius i col·locant adhesius en establiments col·laboradors.

La col·laboració entre l’Ajuntament de Sabadell i Accent Social reforça el seu compromís continu amb la millora de la qualitat de vida dels grans. Projectes com ‘SAD + a prop’ demostren la importància d’una atenció domiciliària personalitzada i la creació de xarxes de suport comunitàries, essencials per afrontar els reptes de l’envelliment en la nostra societat.
 

Reduir el sentiment de soledat no desitjada en persones grans al SAD de Sabadell