SAD Sant Joan Despí aplicació app pel Servei Atenció Domiciliària
El SAD de Sant Joan Despí reforça la digitalització i seguretat de la gent gran
29 maig, 2022
Hortiteràpia per la gent gran al centre de dia La Pobla de Mafumet
Hortiteràpia al Centre de Dia de La Pobla de Mafumet
6 juliol, 2022
SAD Sant Joan Despí aplicació app pel Servei Atenció Domiciliària
El SAD de Sant Joan Despí reforça la digitalització i seguretat de la gent gran
29 maig, 2022
Hortiteràpia per la gent gran al centre de dia La Pobla de Mafumet
Hortiteràpia al Centre de Dia de La Pobla de Mafumet
6 juliol, 2022

Alineat amb el nostre objectiu de vetllar pel benestar de les persones i contra la soledat no desitjada, des d’Accent Social vam decidir convertir la passada revetlla de Sant Joan en un espai de trobada per a la gent gran.

La revetlla de Sant Joan és, per a molts, un dels moments més especials de l’any. És un dia per trobar-te amb els teus, celebrar amb companyia que l’estiu ja és aquí i viure amb intensitat la nit més curta de l’any. Però hi ha un col·lectiu que no sempre pot gaudir d’aquesta data amb aquest esperit festiu: la gent gran o en situació de dependència que pateix soledat no desitjada.

Els nostres equips de professionals, en la seva tasca d’acompanyar les persones en el seu dia a dia, coneixen bé la situació i és per aquest motiu que vam voler dedicar un dia festiu tan assenyalat per compartir-lo amb elles.

Com? Obrint les portes de diverses oficines municipals dels Serveis d’Atenció Domiciliària (SAD) que gestionem a totes les persones, tant usuàries dels serveis com no usuàries majors de 65 anys, que volguessin anar-hi a gaudir d’un tros de coca i d’una bona estona en companyia.

En total, vam repartir més de 50 coques entre els SAD de diferents municipis de l’àrea metropolitana, com el de Sant Just Desvern, el de Pineda de Mar, el de Mataró, el de Barberà del Vallès, el de Cerdanyola del Vallès, el de Sabadell i el de Terrassa.


UNA INICIATIVA SOCIAL, AMB FUNDACIÓ ARED

I no es tractava d’una coca qualsevol, perquè en aquest cas estava elaborada per la Fundació Ared, que dona oportunitats laborals a persones vulnerables, majoritàriament dones. I és que encàrrecs puntuals com aquest a entitats i fundacions d’iniciativa social són una de les fórmules que tenim a Accent Social per dinamitzar la generació d’ocupació i la integració de persones amb dificultats per accedir al món laboral, a banda de la col·laboració estable que ja mantenim amb diverses entitats i fundacions al llarg de l’any.

Amb tot, doncs, la revetlla de Sant Joan d’Accent Social als SAD, que era la primera vegada que vam portar a terme, va ser doblement solidària: per qui va elaborar les coques i per la finalitat de la jornada, que no era altra que continuar creant vincles entre la comunitat i, especialment, entre les persones grans que pateixen soledat, oferint-los la possibilitat de celebrar aquesta festivitat acompanyades.

 

Coques de Sant Joan de la Fundació Ared contra la soledat de la gent gran


LA SOLEDAT, UN PROBLEMA A L’ALÇA

“En dates especials és quan les persones grans troben més a faltar la companyia”, remarca Montse Parés, delegada social d’Accent Social, que confirma que des de l’esclat de la pandèmia la soledat no desitjada ha augmentat molt.

De fet, la seva iniciativa de revetlla solidària de Sant Joan respon precisament al context de pandèmia i a tot el que han anat vivint de primera mà durant els últims anys com a entitat.

“Ara necessitem deixar enrere les pors i recuperar la vida; tornar a socialitzar”, argumenta Parés.

Una reflexió que comparteix Francesc Tudón, un usuari del SAD de Barberà del Vallès que té 81 anys i que va participar en la revetlla solidària d’Accent Social.

“Són iniciatives que uneixen la gent, i això costa molt aconseguir-ho en els temps que corren. La gent es tanca molt en ella mateixa, sobretot d’ençà de la pandèmia”, valora Tudón, que quan parla se’l nota visiblement content del Sant Joan que va poder passar enguany.

I és que la revetlla solidària anava destinada a això: a reforçar la participació comunitària de la gent gran.

“Que coneguessin altres persones, que poguessin compartir una estona diferent, que sortissin del seu dia a dia habitual… En resum, una iniciativa més per continuar promovent un envelliment actiu que trenqui la soledat no desitjada”, detalla la delegada social d’Accent Social, que insisteix que cal posar més èmfasi en el benestar psicosocial d’aquest col·lectiu.

“Per combatre la soledat no desitjada, que s’ha incrementat molt, ens hi hem de posar tots i totes, i aquesta iniciativa va ser un granet de sorra més en aquesta direcció”, reflexiona Parés. I no l’hi falta raó: segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la soledat és un dels riscos més grans per al deteriorament de la salut.

 

Serveis d'Atenció Domiciliària a Catalunya - Accent Social


DESCOBRINT ELS SERVEIS D’ATENCIÓ DOMICILIÀRIA

Precisament, quan la salut es deteriora, moltes persones grans han d’acabar recorrent als SAD. Per això, la revetlla solidària d’Accent Social també pretenia servir per continuar posant en valor i donant a conèixer aquests serveis públics, no només com a serveis essencials i facilitadors de l’assistència a persones en situació de dependència, sinó també com a motors d’iniciatives en benefici de les persones usuàries i generadors d’espais de comunitat i veïnatge.

“Són serveis que només coneixes quan tens una necessitat o quan la té algú del teu entorn proper”, lamenta Parés, que alhora celebra que iniciatives com la de la revetlla solidària són “una bona manera” perquè la gent els conegui més, s’adoni del valor que tenen, vegi quantes persones se’n beneficien i sàpiga que duen a terme “moltes activitats que recauen en el benestar general de la població”.

I tot plegat donant a conèixer també el gran equip de persones professionals que hi ha al darrere, per al qual Tudón només té paraules d’agraïment: “N’estic encantadíssim. Em tracten molt bé. Ho recomano totalment”, insisteix aquest usuari del SAD de Barberà del Vallès.

“De fet, a la revetlla també hi van participar persones que no són usuàries dels SAD, però que van descobrir un servei que potser necessitaran en un futur”, apunta Parés.

“Si aquest article pot servir perquè altres persones coneguin aquest servei i sàpiguen que els pot ajudar molt, jo ja em donaré per satisfet”, afegeix Tudón.

Perquè tots i totes, “si ens cuidem i tenim sort” –remarca la delegada social d’Accent Social–, arribarem un dia a la vellesa, i aleshores valorarem que la societat no ens deixi enrere perquè ja no som productius. Que ens cuidin i que ens tinguin en compte, com el SAD de Barberà del Vallès fa amb Tudón i amb tantes altres persones usuàries.

De fet, un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides és que les ciutats siguin inclusives, segures, resilients i sostenibles, cosa que passa, entre altres, perquè les persones de totes les edats, també la gent gran, puguin portar una vida digna. I en aquest àmbit, Accent Social ja fa anys que hi posa granets de sorra –manllevant les paraules de Parés– per fer-ho possible.

 

Aquesta jornada als Serveis d’Atenció Domiciliària (SAD) ha tingut un doble vessant social: col·laborar amb la Fundació Ared, que obre oportunitats laborals a dones amb dificultats per accedir al món laboral i, alhora, acompanyar les persones grans que pateixen soledat no desitjada.