Dime Carmelita, poema sobre el Alzheimer
“Dime, Carmelita”
10 març, 2021
Connectar a la tecnologia per desconnectar de la pandèmia - Associació Síndrome Down Lleida
Connectar per desconnectar de la pandèmia
26 març, 2021
Dime Carmelita, poema sobre el Alzheimer
“Dime, Carmelita”
10 març, 2021
Connectar a la tecnologia per desconnectar de la pandèmia - Associació Síndrome Down Lleida
Connectar per desconnectar de la pandèmia
26 març, 2021

En l’últim any, des d’Accent Social hem estat presents en més de 40 ciutats i municipis de Catalunya proporcionant serveis aproximadament a 14.000 persones als seus domicilis. Adaptant el nostre model d’atenció a una realitat canviant a causa de la irrupció de la Covid-19.

Montse Parés Delegada Social Accent Social

Article de Montse Parés, Delegada Social d’ Accent Social, publicat a GeriatricArea.

En aquest nou context d’emergència, hem vist com se li ha atorgat al Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) la denominació de prestació essencial. S’ha visibilitzat al col·lectiu de professionals i reconegut una feina que fins al moment actual havia passat socialment inadvertida.

Hem estat testimonis de primera línia dels efectes de la pandèmia i del confinament de les persones més vulnerables així com del seu entorn més proper. Els nostres equips han treballat amb intensitat per garantir el benestar de les persones, al mateix temps que gestionaven sentiments d’incertesa, preocupació, por i altres emocions sorgides d’aquest escenari imprevisible.

Entre les conseqüències més destacades en les persones grans i en situació de dependència, vam detectar la prevalença de situacions d’ aïllament, de solitud i d’una major fragilitat general. Qüestions abordades a través de metodologies que han permès a les persones recuperar la seguretat perduda, deixant enrere la seva percepció de vulnerabilitat.

“Hem après a construir proximitat en la distància.”

Per tot això, hem après a construir proximitat en la distància, gràcies a la flexibilitat i al compromís de les persones professionals que han adaptat les seves funcions per possibilitar el seguiment d’aquelles persones usuàries amb especial necessitat. Hem establert contactes periòdics i incrementat l’ús d’eines digitals per protegir les interaccions humanes del deteriorament causat per la necessària separació física.

Els nostres esforços s’han centrat en continuar sent un element de suport per a l’autonomia de les persones i del seu entorn, així com un factor preventiu i facilitador del seu benestar físic i emocional.

LA INTEGRACIÓ SOCIAL I SANITÀRIA EN UN MODEL EFICIENT D’ATENCIÓ DOMICILIÀRIA PER AL FUTUR

L’experiència d’aquest any ha evidenciat la necessitat de més integració de l’atenció social i sanitària perquè les persones que ho desitgin puguin continuar el seu projecte de vida a casa amb les dues dimensions cobertes.

Així mateix, hem vist la necessitat de potenciar un sistema coordinat, eficient i de qualitat que finalment serà el que beneficiarà les persones destinatàries de l’atenció domiciliària. Des d’aquest punt de vista hem de posar en valor i seguir avançant en la col·laboració publicoprivada, que durant la gestió de la pandèmia ha resultat fonamental. Conjuntament, hem pogut abordar inconvenients com la disponibilitat de recursos humans i materials o el suport per l’elaboració, implementació i difusió de mesures preventives per protegir la salut pública i comunitària de les persones i alhora el seu benestar integral .

SOBRE L’AUTORA

Montse Parés és Delegada Social i Secretària del Comitè d’Ètica Assistencial d’Accent Social. Treballadora Social amb 12 anys d’experiència en la coordinació i direcció de serveis d’atenció a les persones grans. En l’actualitat, desenvolupa aspectes relacionats amb la RSC i la sostenibilitat.

Accent Social és una entitat amb més de 10 anys d’experiència en el sector de l’atenció a les persones, orientada a la millora de la seva qualitat de vida i la garantia del seu benestar sota criteris de proximitat, ètica, respecte, excel·lència i innovació.